Треньорите в школата на marevstars/ Благовест Марев - шампион на България и Малта

Благовест Тодоров Марев е бивш български футболист и настоящ състезател по футзал. Марев е част от Националния отбор по футзал на България. Син на ле...

Треньорите в школата на marevstars/Тодор Марев - една от футболните легенди на България

Тодор Бойчев Марев е бивш български футболист, защитник. Има 422 мача и 2 гола в „А“ група, и 108 мача в „Б“ група за „моряците“. Това е абсолютен рек...

Интервю за Дарик Варна \ Благовест Марев пред завръщане във футзала

Бившият футболист на „Черно море“ Благовест Марев може да се завърне във футзала. За това намекна той при гостуването си в предаването „Морски Гонг“ п...

Споразумение за приемане на общите условия, преди да използвате този сайт.

Моля, ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО И ИЗЦЯЛО настоящото Споразумение за приемане на общите условия, преди да използвате този сайт.

Ползата от ходенето бос!

Стъпалата ни са не само опора, но и връзка със земята. Сложната конструкция от кости, костички, сухожилия, връзки и

Детският футбол: плюсове и минуси

Детският футбол е нещо престижно и перспективно за много от малчуганите, особено в големите градове. Тази популярност и

Графикът на тренировките

Тренировката за 5 и 6 годишните започва от

  • Влиянието на активните спортни занимания по футбол върху способността за концентрацията, разпределението и обема на внимание при децата от школата на „marevstars”, Варна

  • Треньорите в школата на marevstars/ Благовест Марев - шампион на България и Малта

  • Треньорите в школата на marevstars/Тодор Марев - една от футболните легенди на България

  • Интервю за Дарик Варна \ Благовест Марев пред завръщане във футзала

  • Споразумение за приемане на общите условия, преди да използвате този сайт.

  • Ползата от ходенето бос!

  • Детският футбол: плюсове и минуси

  • Графикът на тренировките

Не слагайте телевизор в стаята на децата

tv-kid-commercialТийнейджърите, които имат телевизори в стаите си, се хранят по-нездравословно, упражняват

упражняват се по-малко и се представят по-слабо в училище, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на американски специалисти.

Много предишни проучвания са били посветени на телевизионните навици на младите хора.

Авторите на настоящето изследване от университета на Минесота обаче смятат, че то е едно от малкото досега за преките последствия от наличието на телевизор в стаята на тийнейджърите.

В хода на проучването специалистите интервюирали 781 юноши на възраст между 15 и 18 години. Оказало се, че 62 процента от тях имат телевизори в стаите си.

За изследователите не било изненадващо да установят, че тийнейджърите, които разполагат с телевизор в спалнята, са по-склонни да прекарват повече време пред него - средно между четири и пет часа седмично.

В сравнение с тези, които нямат телевизор в стаята, два пъти повече подрастващи от тези, които имат, били класифицирани като "тежки" телезрители, прекарващи по пет часа на ден пред екрана.

Специалистите установили, че в сравнение с останалите момичетата с телевизори в спалнята тренират по-малко, консумират по-малко плодове и зеленчуци, пият повече подсладени напитки и по-рядко се хранят на масата с останалите членове на семейството си.

Момчетата с телевизори в стаите си се представят по-зле в училище, консумират по-малко плодове и също по-рядко сядат на семейната трапеза.

Данните от настоящето проучване показват, че си струва родителите да се замислят дали е необходимо в стаята на1q децата им да има телевизор, обясняват специалистите.И телевизионните програми, специално насочени към стимулирането на познавателното развитие на децата, са в голяма степен безполезни, тъй като не способстват за развитието на интелекта, твърдят експерти.

“Гледането на телевизия по никакъв начин не помага на децата да се научат да говорят и не развива техните интелектуални способности”, коментират резултатите от свое изследване специалисти от Специализираната педиатрична болница в Бостън, САЩ.

Още през 1999 г. Американската академия по педиатрия категорично е изразила становище, че децата на възраст до 2 години не трябва да гледат телевизия. Въпреки тези съвети, повече от 2/3 от децата до тази възраст гледат телевизия всеки ден, а около 25% от тях имат телевизор в стаята си, показва статистиката. 30% от анкетираните родители пък смятат, че гледането на телевизия полезно за работата на мозъка на детето.

За да оценят ефекта на телевизионните програми върху развитието на децата педиатрите са изследвали техните познавателни навици при раждането, на 6-месечна и на 3-годишна възраст, а родителите са попълвали специални анкети за дневния режим на децата си.

Анализирайки редица други фактори като възрастта на родителите, семейния доход, нивото на образование, наличието на братя и сестри, продължителността на кърмене и т.н. учените стигат до заключението, че гледането на телевизия по никакъв начин не е свързано с обогатяването на речниковия запас и подобряването на визуалните и двигателни способности на детето.

Освен това те напомнят, че редовното гледане на телевизия повишава вероятността от затлъстяване, разстройства в съня и проблеми свързани с концентрацията и вниманието както при децата, така и при възрастните.
Телевизията профанизира децата ни с елементарни предавания

Това, което децата ни гледат на екрана, се превръща в истина и в това няма нищо нелогично, показва изследване.


Превръща ли телевизията децата ни в профанизирани индивиди, неспособни да употребяват думи по-дълги от четири букви. Има вероятност да е така, твърди ново изследване, според което съществува връзка между твърде елементарните и неизискващи никакъв интелект развлекателни програми и видео игри и ограничения и прекалено тесен мироглед на много от съвременните деца.

Все пак изследването не потвърждава, че ако телевизията ни залива с клишета и мръсни думи, това е единствената и директна причина за все по-засилващата се разлика между ранната акселерация на съвременните деца и все по-късното им съзряване във възрастни и отговорни за постъпките си хора.

Въпреки че изследователите, цитирани от изданието Pediatrics, не са напълно категорични в своите изводи, те все kids-tv3пак наричат това влияние на телевизията „умерено, но силно осезаемо”.

„Съвременните хора разглеждат профанизацията често твърде широко и я лишават от конкретни примери. А това не ни прави добра услуга.”, коментира Сара Койн, професор в Brigham Young University, „Нашето изследване показва, че това е от значение! Има значение къде децата ни чуват нещо подобно. И родителите вероятно трябва да са по-критични към това, което се излъчва по телевизията и дали да разрешават на децата си да го гледат”.

Няколко предишни изследвания също са показали влиянието на нарастващия брой консуматорски и „твърде елементарни” телевизионни предавания върху забавено интелектуално развитие на децата и как това се отразява на ценностната им система.

Авторите на настоящото проучване са анкетирали деца на средна възраст 12,5 години за това кои са любимите им телевизионни предавания и видеоигри и колко често използват фрази, научени от тях дори да са „мръсни”.

Получените данни сочат, че зависимостта между подобен тип предавания и въздействието им върху децата е правопропорционална – колкото повече и по-дълго те ги гледат, толкова повече думи, използвани в тях, влизат в речника им, макар нерядко да ги използват без да са ги разбрали напълно, а само „за да покажат, че са в час в модерното на деня”.

Според Дъглас Джентайл, професор по психология в Университета на Айова „настоящото изследване запълва съществена празнина в разбирането ни за развитието на днешните деца”.

„Нормално е, човек да се учи от това, което вижда. Винаги е било така”, допълва той, „Каквото и да види детето, то съвсем логично го приема за нормално, още повече щом му го представя телевизията. Ако отсега не помислим дали е нормално това, което се случва, след години ще усетим съществените последици от този процес, а най-малко за едно поколение няма да има възможност за „поправителен изпит”.Преди навършване на 2-годишна възраст гледането на телевизия е противопоказано, твърдят специалисти

Телевизия гледат всички, в това число и децата от всички възрасти. Напоследък обаче се появяват все повече данни, които показват необходимостта от намаляване на времето за гледане на децата на образователни програми и филми. “Тепърва медицината изучава влиянието на телевизията в толкова ранна възраст”, заявяват учените от imagesУниверситета Йейл (Yale University). “Възможно е, познавателните програми и краткото обсъждане на видяното с родителите по време на рекламните паузи да са полезни за интелектуалното развитие на децата, но това все още не е доказано напълно”.

Проведената анкета, в коята са участвали 221 родители с добро образование, живеещи в град и имащи деца на по-малко от 2 години, показва, че децата започват да гледат филми средно на 6 месеца, а телевизионни предавания – още на 10-месечна възраст. С нарастването на възрастта на децата се увеличава и времето, прекарвано пред телевизора.

На възраст до 2 години децата гледат телевизия 1 час дневно, а видеофилми - 25 минути. Приблизително половината от родителите отбелязват, че гледат заедно с децата си различни телевизионни програми. 43% от децата гледат телевизия всеки ден.

Тези данни говорят за това, че много родители игнорират препоръките, че за децата под 2 години телевизията не се препоръчва.

Данните свидетелстват за отрицателното влияние на телевизията върху бъдещата способност за концентрация на учениците в училище.

Недостигът на внимание и синдромът на хиперактивност отчасти са генетично обусловени, но родителите не трябва да остават безучастни, когато децата им прекарват продължитерно време пред телевизора и да разчитат на него да ги “възпитава”.

Колкото по-често малкото дете гледа телевизия, толкова по-често то ще прави това в последствие. Освен това е1АА открита силната взаимовръзка между затлъстяването и пристрастието към телевизора. Децата се нуждаят от персонален интелектуален и физически контакт с родителите, за тях е важно да виждат изражението на лицата и да чувстват чуждите емоции, за да ги сравняват със своите.

Специалистите съветват времето, прекаравано пред телевизора да се заменя с полезни игри, разходка в парка, четене на интересна книга или списание.Прекаляването с телевизията понижава творческите способности у децата

Все по-характерното за съвременните деца пристрастяване към гледането на телевизия води до загуба на част от техните творчески способности, твърдят аржентински учени, цитирани от Ройтерс.

Според авторите на изследването от Асоциацията по психоанализа на Аржентина (АПА), много родители днес възприемат телевизора като “своеобразна бавачка, която оказва на детето им хипнотично въздействие, и ги занимава, докато те самите могат спокойно да свършат нещо друго”.

В това обаче се крие голяма опасност, смятат аржентинските психолози, защото животът на децата “започва да сеkid-watching-TV-420-420x0 върти около образи и картинки, които като външни стимули, далеч не винаги са положителни”.

Такива деца губят творческите си способности и в бъдеще у тях най-често се появяват проблеми с изразяването в устна и писмена форма, твърди Сара Сусман, ръководител на изследването.

Загубата на тези способности води до поява на апатия и загуба на интерес към обкръжаващата действителност.

Според мнението на някои крайно негативно настроени към телевизията психолози, пристрастяването към телевизията следва да се нареди заедно с други зависимости, вкл. и наркотичната.

Аржентинските психолози съветват родителите да се откажат от “услугите на такава бавачка” и по-често да разговарят с децата си, което развива мозъчната им дейност и подобрява способността да се помни и учи.

По материали на:
www.zdrawe.bg

marevstars.com използва "бисквитки", за да улесни Вашето сърфиране и да Ви покаже съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. Виж повече! To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information

More articles :

» Тренировка деца - събота и неделя

Тренировките в събота и неделя ще се проведат в "Дворецът на културата и спорта" от 13 часа.

» Момчетата на Тодор Марев с равен срещу Академията на Хаджи

Момчетата на Тодор Марев с равен срещу Академията на Хаджи. Срещата се състоя

» Ефектът на спорта върху ставите и как и с какво да ги заздравим

Ефектът на спорта върху ставите, подобно на останалите тъкани, е положителен и укрепващ. При силови тренировки, натоварването и стреса...

» Тренировки и хранене при подрастващи деца с наднормено тегло

Здравейте, приятели. В днешната статия искам да разгледам идеята за тренировките и храненето при деца с наднормено тегло. Първото, което

» Ползата от ходенето бос!

Стъпалата ни са не само опора, но и връзка със земята. Сложната конструкция от кости, костички, сухожилия, връзки и

» Влиянието на активните спортни занимания по футбол върху способността за концентрацията, разпределението и обема на внимание при децата от школата на „marevstars”, Варна

„С талант стигаш до вратата, но характерът е онова което те прекарва през нея“ Джон...

» След като прочетете това, вие никога няма да гледате на Банана по същия начин!

Бананите съдържат в себе си три вида натурални захари - захароза, фруктоза и глюкоза, комбинирани

» Интервю за Дарик Варна \ Благовест Марев пред завръщане във футзала

Бившият футболист на „Черно море“ Благовест Марев може да се завърне във футзала. За това намекна той при гостуването си в предаването...

» Има осветление, което разболява очите и уврежда психиката

Ако погледнем философски и еволюционно, окото се е развило благодарение на слънцето.

» Най-подходящата възраст за създаване на хранителен режим

Правилното хранене и възпитание на децата са двете най-важни осъзнати задължения на родителите. С раждането

Търсене

marevstars.com използва "бисквитки", за да улесни Вашето сърфиране и да Ви покаже съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. Виж повече! To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information