Warning: Packets out of order. Expected 1 received 2. Packet size=33 in /home/marevsta/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 110

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: MySQL server has gone away in /home/marevsta/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 110

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: Error reading result set's header in /home/marevsta/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 110
marevstars.com - Не слагайте телевизор в стаята на децата

Бразилският вратар Marcelo Favretto проведе тренировка в школата на Маревстарс

В събота и неделя специален гост на децата от школата на Маревстарс бе бразилският вратар Марсело Фаврето (Marcelo Favretto).

Победи и отлична футболна подготовка отличиха малките футболисти от ФК "Марев старс"

Отлично представяне направи Marev Stars през уикенда. Децата постигнаха две победи: над ФК "Варна 2017" - Marev Stars с 2:5, Marev Stars - ФК "Доброти...

Благовест Марев: няма лесни неща - за да заслужиш мястото в отбора или професията си, трябва да се доказваш непрекъснато

След атрактивната победа на "Варна Сити" над "Черно Море Мания" с 3:0, в мач от Градско първенство на Варна, в зала Владислав - специално за сайта на ...

Първи победи на малките футболисти от школата на "Маревстарс"

Малките футболисти от отбора на "Маревстарс" отбелязаха две, страхотни поредни победи с 5:0 и 3:1 в събота на терена на Спорт палас, Варна. За трень...

И „моряците“ на Тодор Марев не дадоха шанс на „Доростол 2013“

Набор 2000 на „Черно море“ също взе трите точки в мача с „Доростол 2013“. „Моряците“ на Тодор Марев победиха съперника си с 5:0. Двубоят от 26-ия кръ...

„Моряците“ на Тодор Марев минаха и през „Монтана“

Младшата възраст на „Черно море“ записа убедителна победа срещу „Монтана“.   Възпитаниците на Тодор Марев се наложиха с 4:0 над връстниците си ...

„Моряците“ на Тодор Марев с нов разбиващ резултат

Отборът на „Черно море“, воден от Тодор Марев, записа двуцифрена победа в Добрич.   „Моряците“ от набор 2000 отнесоха този път с 12:0 „Добруджа...

Легендата на „Черно море“ Тодор Марев празнува юбилей

Един от легендарните футболисти на „Черно море“ - Тодор Марев, днес отпразнува 60-ия си рожден ден. Той е рекордьор по мачове в елита за „моряците“ - ...

  • Бразилският вратар Marcelo Favretto проведе тренировка в школата на Маревстарс

  • Победи и отлична футболна подготовка отличиха малките футболисти от ФК "Марев старс"

  • Благовест Марев: няма лесни неща - за да заслужиш мястото в отбора или професията си, трябва да се доказваш непрекъснато

  • Първи победи на малките футболисти от школата на "Маревстарс"

  • И „моряците“ на Тодор Марев не дадоха шанс на „Доростол 2013“

  • „Моряците“ на Тодор Марев минаха и през „Монтана“

  • „Моряците“ на Тодор Марев с нов разбиващ резултат

  • Легендата на „Черно море“ Тодор Марев празнува юбилей

Не слагайте телевизор в стаята на децата

tv-kid-commercialТийнейджърите, които имат телевизори в стаите си, се хранят по-нездравословно, упражняват

упражняват се по-малко и се представят по-слабо в училище, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на американски специалисти.

Много предишни проучвания са били посветени на телевизионните навици на младите хора.

Авторите на настоящето изследване от университета на Минесота обаче смятат, че то е едно от малкото досега за преките последствия от наличието на телевизор в стаята на тийнейджърите.

В хода на проучването специалистите интервюирали 781 юноши на възраст между 15 и 18 години. Оказало се, че 62 процента от тях имат телевизори в стаите си.

За изследователите не било изненадващо да установят, че тийнейджърите, които разполагат с телевизор в спалнята, са по-склонни да прекарват повече време пред него - средно между четири и пет часа седмично.

В сравнение с тези, които нямат телевизор в стаята, два пъти повече подрастващи от тези, които имат, били класифицирани като "тежки" телезрители, прекарващи по пет часа на ден пред екрана.

Специалистите установили, че в сравнение с останалите момичетата с телевизори в спалнята тренират по-малко, консумират по-малко плодове и зеленчуци, пият повече подсладени напитки и по-рядко се хранят на масата с останалите членове на семейството си.

Момчетата с телевизори в стаите си се представят по-зле в училище, консумират по-малко плодове и също по-рядко сядат на семейната трапеза.

Данните от настоящето проучване показват, че си струва родителите да се замислят дали е необходимо в стаята на1q децата им да има телевизор, обясняват специалистите.И телевизионните програми, специално насочени към стимулирането на познавателното развитие на децата, са в голяма степен безполезни, тъй като не способстват за развитието на интелекта, твърдят експерти.

“Гледането на телевизия по никакъв начин не помага на децата да се научат да говорят и не развива техните интелектуални способности”, коментират резултатите от свое изследване специалисти от Специализираната педиатрична болница в Бостън, САЩ.

Още през 1999 г. Американската академия по педиатрия категорично е изразила становище, че децата на възраст до 2 години не трябва да гледат телевизия. Въпреки тези съвети, повече от 2/3 от децата до тази възраст гледат телевизия всеки ден, а около 25% от тях имат телевизор в стаята си, показва статистиката. 30% от анкетираните родители пък смятат, че гледането на телевизия полезно за работата на мозъка на детето.

За да оценят ефекта на телевизионните програми върху развитието на децата педиатрите са изследвали техните познавателни навици при раждането, на 6-месечна и на 3-годишна възраст, а родителите са попълвали специални анкети за дневния режим на децата си.

Анализирайки редица други фактори като възрастта на родителите, семейния доход, нивото на образование, наличието на братя и сестри, продължителността на кърмене и т.н. учените стигат до заключението, че гледането на телевизия по никакъв начин не е свързано с обогатяването на речниковия запас и подобряването на визуалните и двигателни способности на детето.

Освен това те напомнят, че редовното гледане на телевизия повишава вероятността от затлъстяване, разстройства в съня и проблеми свързани с концентрацията и вниманието както при децата, така и при възрастните.
Телевизията профанизира децата ни с елементарни предавания

Това, което децата ни гледат на екрана, се превръща в истина и в това няма нищо нелогично, показва изследване.


Превръща ли телевизията децата ни в профанизирани индивиди, неспособни да употребяват думи по-дълги от четири букви. Има вероятност да е така, твърди ново изследване, според което съществува връзка между твърде елементарните и неизискващи никакъв интелект развлекателни програми и видео игри и ограничения и прекалено тесен мироглед на много от съвременните деца.

Все пак изследването не потвърждава, че ако телевизията ни залива с клишета и мръсни думи, това е единствената и директна причина за все по-засилващата се разлика между ранната акселерация на съвременните деца и все по-късното им съзряване във възрастни и отговорни за постъпките си хора.

Въпреки че изследователите, цитирани от изданието Pediatrics, не са напълно категорични в своите изводи, те все kids-tv3пак наричат това влияние на телевизията „умерено, но силно осезаемо”.

„Съвременните хора разглеждат профанизацията често твърде широко и я лишават от конкретни примери. А това не ни прави добра услуга.”, коментира Сара Койн, професор в Brigham Young University, „Нашето изследване показва, че това е от значение! Има значение къде децата ни чуват нещо подобно. И родителите вероятно трябва да са по-критични към това, което се излъчва по телевизията и дали да разрешават на децата си да го гледат”.

Няколко предишни изследвания също са показали влиянието на нарастващия брой консуматорски и „твърде елементарни” телевизионни предавания върху забавено интелектуално развитие на децата и как това се отразява на ценностната им система.

Авторите на настоящото проучване са анкетирали деца на средна възраст 12,5 години за това кои са любимите им телевизионни предавания и видеоигри и колко често използват фрази, научени от тях дори да са „мръсни”.

Получените данни сочат, че зависимостта между подобен тип предавания и въздействието им върху децата е правопропорционална – колкото повече и по-дълго те ги гледат, толкова повече думи, използвани в тях, влизат в речника им, макар нерядко да ги използват без да са ги разбрали напълно, а само „за да покажат, че са в час в модерното на деня”.

Според Дъглас Джентайл, професор по психология в Университета на Айова „настоящото изследване запълва съществена празнина в разбирането ни за развитието на днешните деца”.

„Нормално е, човек да се учи от това, което вижда. Винаги е било така”, допълва той, „Каквото и да види детето, то съвсем логично го приема за нормално, още повече щом му го представя телевизията. Ако отсега не помислим дали е нормално това, което се случва, след години ще усетим съществените последици от този процес, а най-малко за едно поколение няма да има възможност за „поправителен изпит”.Преди навършване на 2-годишна възраст гледането на телевизия е противопоказано, твърдят специалисти

Телевизия гледат всички, в това число и децата от всички възрасти. Напоследък обаче се появяват все повече данни, които показват необходимостта от намаляване на времето за гледане на децата на образователни програми и филми. “Тепърва медицината изучава влиянието на телевизията в толкова ранна възраст”, заявяват учените от imagesУниверситета Йейл (Yale University). “Възможно е, познавателните програми и краткото обсъждане на видяното с родителите по време на рекламните паузи да са полезни за интелектуалното развитие на децата, но това все още не е доказано напълно”.

Проведената анкета, в коята са участвали 221 родители с добро образование, живеещи в град и имащи деца на по-малко от 2 години, показва, че децата започват да гледат филми средно на 6 месеца, а телевизионни предавания – още на 10-месечна възраст. С нарастването на възрастта на децата се увеличава и времето, прекарвано пред телевизора.

На възраст до 2 години децата гледат телевизия 1 час дневно, а видеофилми - 25 минути. Приблизително половината от родителите отбелязват, че гледат заедно с децата си различни телевизионни програми. 43% от децата гледат телевизия всеки ден.

Тези данни говорят за това, че много родители игнорират препоръките, че за децата под 2 години телевизията не се препоръчва.

Данните свидетелстват за отрицателното влияние на телевизията върху бъдещата способност за концентрация на учениците в училище.

Недостигът на внимание и синдромът на хиперактивност отчасти са генетично обусловени, но родителите не трябва да остават безучастни, когато децата им прекарват продължитерно време пред телевизора и да разчитат на него да ги “възпитава”.

Колкото по-често малкото дете гледа телевизия, толкова по-често то ще прави това в последствие. Освен това е1АА открита силната взаимовръзка между затлъстяването и пристрастието към телевизора. Децата се нуждаят от персонален интелектуален и физически контакт с родителите, за тях е важно да виждат изражението на лицата и да чувстват чуждите емоции, за да ги сравняват със своите.

Специалистите съветват времето, прекаравано пред телевизора да се заменя с полезни игри, разходка в парка, четене на интересна книга или списание.Прекаляването с телевизията понижава творческите способности у децата

Все по-характерното за съвременните деца пристрастяване към гледането на телевизия води до загуба на част от техните творчески способности, твърдят аржентински учени, цитирани от Ройтерс.

Според авторите на изследването от Асоциацията по психоанализа на Аржентина (АПА), много родители днес възприемат телевизора като “своеобразна бавачка, която оказва на детето им хипнотично въздействие, и ги занимава, докато те самите могат спокойно да свършат нещо друго”.

В това обаче се крие голяма опасност, смятат аржентинските психолози, защото животът на децата “започва да сеkid-watching-TV-420-420x0 върти около образи и картинки, които като външни стимули, далеч не винаги са положителни”.

Такива деца губят творческите си способности и в бъдеще у тях най-често се появяват проблеми с изразяването в устна и писмена форма, твърди Сара Сусман, ръководител на изследването.

Загубата на тези способности води до поява на апатия и загуба на интерес към обкръжаващата действителност.

Според мнението на някои крайно негативно настроени към телевизията психолози, пристрастяването към телевизията следва да се нареди заедно с други зависимости, вкл. и наркотичната.

Аржентинските психолози съветват родителите да се откажат от “услугите на такава бавачка” и по-често да разговарят с децата си, което развива мозъчната им дейност и подобрява способността да се помни и учи.

По материали на:
www.zdrawe.bg


More articles :

» След като прочетете това, вие никога няма да гледате на Банана по същия начин!

Бананите съдържат в себе си три вида натурални захари - захароза, фруктоза и глюкоза, комбинирани

» Ползата от ходенето бос!

Стъпалата ни са не само опора, но и връзка със земята. Сложната конструкция от кости, костички, сухожилия, връзки и

» Влиянието на активните спортни занимания по футбол върху способността за концентрацията, разпределението и обема на внимание при децата от школата на „marevstars”, Варна

„С талант стигаш до вратата, но характерът е онова което те прекарва през нея“ Джон...

» Не старостта, а обездвижването, негативизмът и нездравословното хранене са причините, които разболяват телата

В две поредни съботи, със специални микс тренировки, удължени фитнес класове, подаръци и изненади спортен център ТИМ пожела „Щастлива и...

» Първи победи на малките футболисти от школата на "Маревстарс"

Малките футболисти от отбора на "Маревстарс" отбелязаха две, страхотни поредни победи с 5:0 и 3:1 в събота на терена на Спорт палас, Варна....

» Константин от спортен център ТИМ: магията на фитнес метода Табата

В звездния треньорски отбор на фитнес център ТИМ Константин Симеонов отдавна е заел своето подобаващо място на един от най-добрите...

» Power H.I.T - Снежи и Ервин Линдбихлер от спортен център ТИМ

Има три неща във Варна, които превъзхождат рая на света Марбея (според моята лична класация)... златните плажове, изобилието на...

» Тренировка деца - събота и неделя

★★★ⓜⓐⓡⓔⓥⓢⓣⓐⓡⓢ★★★♡⚽ Тренировка: събота и неделя "Ku De Ta " - Спирка Акациите 16:00 - 17:30 Тренировка деца: 5-7г 17:30 - 19:00 Тренировка...

» Интервю за Дарик Варна \ Благовест Марев пред завръщане във футзала

Бившият футболист на „Черно море“ Благовест Марев може да се завърне във футзала. За това намекна той при гостуването си в предаването...

» Легендата на „Черно море“ Тодор Марев празнува юбилей

Един от легендарните футболисти на „Черно море“ - Тодор Марев, днес отпразнува 60-ия си рожден ден. Той е рекордьор по мачове в елита за...

Търсене